Politieke beslissingen in dossier kippenkwekerij
13 November 2016
Na het milieudossier werd ook het stedenbouwkundig dossier door de deputatie van provincie Oost-Vlaanderen in beroep goedgekeurd. "Onbegrijpelijk" zegt provincieraadslid voor Groen Inge De Bal in een reactie. "Dit soort dossiers wordt te vaak op politieke grond beslist, eerder dan op basis van de inhoudelijke grond van het dossier. Bovendien is er veel protest op gemeentelijk niveau". Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot treedt haar bij: "Tegen heel wat onafhankelijke adviezen in drukte het provinciebestuur dit dossier door." ENKEL GRONDGEBONDEN LANDBOUW MOGELIJK
Het is voor ons duidelijk dat gedeputeerde Vercamer (CD&V en vertegenwoordiger van de agro-industrie) zijn wil heeft doorgedrukt. Enige tijd terug gebeurde hetzelfde met de milieuvergunning, die goedgekeurd werd tegen de adviezen van verschillende specialisten in. Met dit dossier negeert de deputatie resoluut de belangen van de kleine boer en zet volop in op mega-projecten. Een betreurenswaardige keuze.
Aan de schepencolleges van Zomergem en Waarschoot vragen we nu al een zogenaamd Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken om dit soort bedrijven in die buurt onmogelijk te maken. Er is daar wat Groen betreft enkel ruimte voor grondgebonden landbouw. Als nu ook dit dossier in hoger beroep wordt afgekeurd, dan is het gevaar op dit soort bedrijven daar definitief van de baan.
UITPUTTINGSSLAG
Een uitputtingsslag is het, de strijd van de buurtbewoners van onder andere Stuiver en Weststraat die kunnen getroffen door de komst van een megakippenkwekerij. Reden genoeg voor Groen Waarschoot om het actiecomité Lieve-R-Zuiver de voorbije maanden mee te ondersteunen. We deden dit door werk achter de schermen, maar ook door politieke druk te zetten als dat nuttig was.