Acht groene voorstellen voor een kleurrijke handelskern

23 Maart 2017

Acht groene voorstellen voor een kleurrijke handelskern

"12 leegstaande handelspanden telt onze gemeente intussen. Dat is pijnlijk voor een bestuur dat prat gaat op hun beleid voor ondernemers", zegt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. "Die winkels hebben naast een handelsfunctie, ook een functie om ontmoeting tussen de mensen te organiseren." De oorzaak is duidelijk: door het stijgende aanbod van baanwinkels is ere en sneeuwbaleffect. Wat we nu nodig hebben is een beleid met de wortel en de stok. Met een omvattend actieplan doet Groen beide. Onze acht groene voorstellen voor een kleurrijke handelskernVerberg de leegstand

Leegstand leidt tot nieuwe leegstand, door het gevoelseffect. Door afspraken met eigenaars kunnen vitrines gedurende 3 maanden worden verhuurd (bv aan €60/maand) aan een andere Waarschootse handelszaak. Vensters worden met reclame opgetooid. Een win-win voor gemeente, handelaar en eigenaar van het pand. 

Baken een kernwinkelgebied af

Eén duidelijk afgebakend en herkenbaar gebied is noodzakelijk om de maatregelen op te focussen. Voor Groen is deze zone duidelijk: de Stationsstraat. 

Ga voor een baanwinkelstop

Tot enkele jaren terug had Waarschoot nauwelijks baanwinkels. De laatste jaren ging het het bestuur welwillig in op nieuwe aanvragen. Er is een snelle stop op baanwinkels nodig. 

Verhoog de leegstandsheffing voor rechtvaardige huurprijzen

Huurprijzen swingen de pan uit en verklaren mee waarom handelszaken leegstaan. Sommige eigenaars kunnen het zich blijkbaar permitteren om toch vast te houden aan torenhoge huurprijzen. We willen de leegstandsheffing gevoelig verhogen. 

Breid bestaande acties uit

'Zo dichtblij' of de avondmarkt van Unizo moeten we zeker behouden. We kunnen ook onderzoeken of nieuwe concepten mogelijk zijn. Dit gebeurt in overleg met de ondernemersorganisaties zelf. 

Ontwikkel de gratis Waarschoot-app

Met de Waarschoot-app (onzestadapp.be) is een mobiel communicatieplatform voor handelaars (maar ook verenigingen en zorgverstrekkers) mogelijk. Op die manier kunnen potentiële klanten naar het centrum worden gelokt. Een klein bedrijf uit Lochristi, zorgt voor de app.

Gebruik pop-ups als tijdelijke invulling

Pop-ups zijn tijdelijke invullingen en geven jonge ondernemende handelaars de mogelijkheid om hun nieuwe handelszaak uit te proberen. Huren aan een lagere prijs moet mogelijk zijn als de leegstandsheffing voor eigenaars gedeeltelijk en tijdelijk wordt opgeheven.

Voorzie een vestigingspremie

Door een vestigingspremie voor startende handelaars is er een aanmoediging. Deze premie moeten we koppelen aan de behoeften en mag bestaande activiteiten niet verstoren. Met ondernemersorganisaties kunnen we een handelsactiviteitenlijst maken waarop deze premies zich focussen. 

 

BIJLAGEN:
20170314_achtvoorstellenkleurrijkehandelskerndef_0.pdf