(free youth photos)
Kinderen, jongeren en senioren maken in 2024 43 % van de bevolking uit. We tellen momenteel in Lievegem 5.033 kinderen en jongeren en 6.623 senioren. Ondanks dit groot aandeel van de bevolking stellen we vast dat zij onvoldoende vertegenwoordigd zijn bij het beleid en het dagelijks bestuur van de gemeente Lievegem, terwijl daar (1) heel veel kennis, vaardigheden en ervaring zitten en (2) het beleid dat bepaald wordt heel veel impact heeft op hun leven.
Groen wil daarom
-
dat alle adviesraden uit minstens 20% jongeren (<25 jaar) en 20% senioren bestaan. Zo worden (1) deze bevolkingsgroepen meer au serieux genomen, (2) worden extra perspectieven en kennis ingebracht waardoor de kwaliteit van de adviezen en het beleid stijgt en (3) groeit de intergenerationele solidariteit. Ook bij andere vormen van beleidsparticipatie moet meer aandacht gaan naar het betrekken van kinderen, jongeren en senioren. Hiervoor kan Lievegem putten uit heel wat goede praktijken die in andere gemeenten beschikbaar zijn en/of laat het zich begeleiden door Vlaamse jeugdwerkorganisaties of seniorenverenigingen met kennis over lokale beleidsparticipatie.
-
dat er wordt geïnvesteerd in de natuur- en milieubeleving bij kinderen, jongeren en senioren. Het ligt in onze bedoeling om deze groepen op termijn meer actief te betrekken bij het natuur- en milieubeleid en behoud binnen de gemeente. Dit gebeurt bijvoorbeeld nu al in de Oude Kalevallei met fijne reacties en resultaten, maar mag wat ons betreft nog meer uitgebreid worden. Waarom bijvoorbeeld geen jeugdbewegingnamiddag organiseren in het teken van maaien en/of knotten?
-
dat alle publieke zones in de gemeente bekeken worden in functie van toegankelijkheid en bespeelbaarheid. Van kinderwagen over loopfiets tot rollator. Publieke ruimtes moeten nog meer het samenzijn, het samen sporten en het samen genieten stimuleren. Elke aanvraag voor infrastructuurswerken moet de jeugd- en seniorentoets doorstaan. Een mooi kader voor Groen Lievegem is het ‘8-80 cities’ concept (zie https:www.880cities.org/). Daarenboven wordt maximaal gestreefd naar verkeersveilige en groene verbindingen tussen deze publieke ruimtes zodat een heus speelweefsel ontstaat.
-
dat voor jongeren en senioren moeite wordt gedaan om woningen te kunnen aanbieden die betaalbaar en toegankelijk zijn. Bij elk groot project moet dit meegenomen worden in de discussies met de ontwikkelaar.
-
dat Lievegem blijt investeren in kinderopvang tijdens de werkdagen en tijdens de vakantie met ruimere openingstijden.
-
dat alle openbare ruimten gescreend worden op verkeersveiligheid en toegankelijkheid vanuit het perspectief van kinderen, jongeren en senioren.
-
dat de jeugd moet kunnen samenkomen op bepaalde plaatsen in de dorpen. Deze locaties dienen geselecteerd te worden na ruime inspraak met de buurtbewoners. Door deze locaties niet te isoleren zal er voldoende sociale controle gebeuren.
-
dat de gemeente jongeren- en seniorenverenigingen extra ondersteunt bij initiatieven die diversiteit promoten en kwetsbare kinderen, jongeren en senioren betrekt. Zo worden onze verenigingen meer inclusief en worden nog meer hefbomen gemaakt tot meer gelijke kansen en samenleven.
-
dat elke jeugdvereniging in Lievegem beschikt over voldoende ruimte en energiezuinige lokalen waar het fijn vertoeven en spelen is. We denken in het bijzonder aan een lokaal voor de Scouts en Gidsen Lievegem als alternatief voor de huidige locatie in de Rozenhoed bij de toekomstige inrichting van de voetbalsite Het tegelijk ontsluiten van de Durmmeersen (het bosje aanpalend aan de voetbalsite) vanuit het nieuwe lokaal vormt dan weer een ideaal speelterrein voor hun werking op zondag.