Milieu

Als mens staan we voor zware uitdagingen. De opwarming van de aarde en de grillige klimaatveranderingen zijn realiteit geworden.

Ook in Lievegem voelen we de gevolgen. Denken we maar aan de meer frequente periodes van wateroverlast, droogte en hitte, het sterven van struiken en bomen, ….

Daarom is het belangrijk dat we als bestuur en inwoner bewust omgaan met ons lokaal leefmilieu.

 

Als bewoner van Lievegem kunnen we ook ons steentje bijdragen.

Groen Lievegem wil daarom de volgende punten realiseren:

  • De recyclageparken in Zomergem, Waarschoot en Lovendegem zo optimaal mogelijk inrichten en uitbaten. Zo eindigt er minder zwerfvuil en sluikstort op straat.

  • De Lievegemnaar meer actief betrekken in het milieubeleid. Zwerfvuilacties organiseren in samenwerking met scholen en verenigingen. Peters en meters op straatborden in beeld brengen om hun engagement toonbaar te maken en respect af te dwingen bij de Lievegemnaar.

  • Zwerfvuil- en sluikstortmeldpunt installeren ([email protected]) om melding te maken van zwerfvuil. Sluikstort dient geanalyseerd te worden door de milieudienst/politie en de vervuilers dienen eerst aangesproken te worden. Bij herhaling dienen er boetes uitgeschreven te worden. Zwerfvuil moet prioritair behandeld worden door de politie.

  • Composteren activeren door compostmeesters demonstraties te laten geven.

  • Jaarlijkse ‘wilde tuindagen’ inrichten met uitleg door wilde tuin-experten.

  • Ondersteunen van korte-keten-activiteiten, biologische zelfplukboerderijen/-tuinen (o.a. Groentegem, Netelvuur, Beesie) en bioboerderij (o.a. de Zwaluw) door speciale aanwijsborden, aanbieden van gratis markten, ‘korte keten/zelfplukboerderij/ bioboerderij fietstochten’ organiseren en nieuwe inwoners informatie verstrekken over het bestaan van deze activiteiten.

  • Bloemen worden zeer vaak cadeau gegeven. Waar meestal niet bij stilgestaan wordt is de ecologische voetdruk van de productie van deze bloemen. Daarom wil Groen Lievegem lokaal geproduceerde bloemen promoten (o.a. Rosephine). Nieuwe inwoners zullen ingelicht worden over het bestaan van deze activiteiten.

  • Het plaatsen van publieke en private elektrische laadpalen stimuleren.

  • Deelauto’s een plaats geven in de gemeente. De gemeente kan de deelautofirma’s aantrekken door de gemeentediensten gebruik te laten maken van deze auto’s. Het lidgeld voor een organisatie van deelauto’s (bv. Cambio) zal éénmalig terugbetaald worden door de gemeente met een vast te leggen maximumbedrag. Dit zal de drempel verlagen voor inwoners om te starten met autodelen.

  • Analyse maken van het nieuw bussenplan en in vol overleg aanpassen.

  • Al het afvalwater zuiveren. Lievegemnaren logistiek en waar nodig (sociale corrrectie) financieel steunen bij de aansluiting op het rioleringsnet of het plaatsen van een IBA (individuele behandeling afvalwater).

  • Milieueducatie geven in de scholen door de milieuambtenaren.

  • Milieueducatie geven aan senioren door de milieuambtenaren.

  • Stimuleren van gezamenlijke milieuactiviteiten voor kinderen, jongeren, gezinnen en senioren om het milieubewustzijn te vergroten en de intergenerationele solidariteit te vergroten.

  • Milieuactiviteiten zullen in het gemeentelijke infoblad/op de gemeentelijke website aangekondigd worden.

  • Dossiers begeleiden bij het plaatsen van grote windmolens. Dit dient op provinciaal/op Vlaams niveau te gebeuren. Lijnstructuren (zoals E40 en N49) en industriële gebieden worden hiervoor het best gebruikt. Zeldzame open ruimtes worden het best niet gebruikt. Hierbij kan onder andere het windmolenplan van Natuurpunt en Partners Meetjesland (https://www.npmeetjesland.be/wind) gebruikt worden.

  • De gemeente zo snel mogelijk CO2-neutraal maken. Hierbij heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. We volgen de Europese doelstelling om tegen 2030 55% minder CO2 uitstoot te halen. Zonnepanelen zijn momenteel volledig ingeburgerd. Op alle gemeentelijke gebouwen zullen zonnepanelen geplaatst worden. Bij nieuwbouw of verbouwing dienen de eigenaars sterk gestimuleerd te worden om zelfvoorzienend te zijn/te worden. Kleine niet storende windmolens/-turbines zijn zeer belangrijk voor momenten dat er geen zon is (winterperiodes). Daarom is het goed om inwoners te helpen bij het opstellen van de dossiers voor het plaatsen van kleine windmolens. Informatieavonden zullen in deze context ingericht worden.

  • Het percentage verhard oppervlak reduceren. De gemeente heeft hierbij een voorbeeldfunctie. Bij elk infrastructuurwerk (zoals nieuwe bouwzones die aangesneden worden) moet hier aandacht aan gegeven worden. Regenwater moet lokaal opgevangen worden. Het plaatsen van waterbuffers kunnen hier een antwoord op bieden. Ze zijn niet alleen nuttig, ze brengen ook meer natuur. Waterbuffers moeten een deel uitmaken van een natuurlijke omgeving. Het mogen geen betonnen constructies zijn. Het versneld afvoeren moet tegengegaan worden. Regenwaterputten zijn verplicht bij de bouw/verbouwing van een huis. Hierop moet toegezien worden. Ontharding moet blijvend gestimuleerd worden. Gemeentelijke informatieavonden zullen gegeven worden om de inwoners in te lichten.

  • Pesticiden en herbiciden verbieden voor gebruik door de gemeentediensten. Alternatieven zullen gebruikt worden.