Lievegem is een welvarende gemeente waar de meeste inwoners het goed hebben en positief in het leven staan. Dat blijkt nog maar eens uit de laatste Gemeentemonitor van 2024. Toch is er een groeiende groep van meer kwetsbare inwoners. Denken we maar aan eenoudergezinnen, eenzame senioren, mensen met een verslavings-problematiek, nieuwkomers of studenten zonder vangnet. Zij hebben een grotere kans op financiële problemen, wonen vaak in minder goede huizen, zijn vaker ziek, hebben geen of een klein sociaal netwerk, hebben vaker mentale problemen, kunnen zich moeilijker verplaatsen…
Voor Groen Lievegem meten we, Franklin Roosevelt indachtig, de graad van een warme lokale samenleving af aan de manier waarop we zorgen voor deze groep mensen. Daarom is een sterk lokaal sociaal beleid nodig.
-
Een sterk lokaal sociaal beleid is voor Groen Lievegem een integraal beleid. Dat wil zeggen dat niet alleen het OCMW zorg draagt voor onze kwetsbare mensen, maar ook de jeugddienst, de sportdienst, de woondienst… ja zelfs de groendienst. De gemeente stimuleert andere welzijns- en gezondheidspartners om hierin mee te stappen. Denken we maar aan de mutualiteiten, het centrum voor algemeen welzijnswerk, de huisartsen…
-
Daarenboven willen wij vooral preventief en aanklampend werken. Eigen medewerkers, medewerkers van andere organisaties en vrijwilligers stappen zelf naar de mensen en doen dit in een vroeg stadium. Wat te denken van een mobiel dienstencentrum? Zo zorgen we voor nabije drempelvrije (sociale) dienstverlening en voor dienstverlening die effectief werkt omdat problemen in een vroeg stadium aangepakt worden of zelfs vermeden kunnen worden. Als secundair effect zorg je als gemeente voor een herwonnen vertrouwen in de lokale overheid. Een win voor onze inwoners én een win voor de gemeente.
-
Digitale communicatie en dienstverlening mag niet leiden tot de afbouw van fysieke dienstverlening. Wie geen of beperkte toegang heeft tot internet of te weinig digitale vaardigheden heeft, raakt achterop. Een optimale fysieke dienstverlening zorgt voor een sociaal contact en zorgt voor een directe aanpak van de hulpvraag.
-
Nieuwkomers willen we actief o sleeptouw nemen zodat ze sneller hun weg vinden in en vertrouwd raken met onze gemeente. Een buddywerking zal hierbij een grote steun zijn. Zo wordt de weg naar school, huisarts, werk, plaatselijke horeca, … kleiner en de integratie vlotter.
-
Een sterke sociale dienst is daarom voor Groen Lievegem cruciaal. Sociaal werkers, hun professionele expertise en handelingsruimte worden maximaal gerespecteerd. Zij zijn de beste garantie voor effectieve sociale dienstverlening zoals een ingenieur voor een stevige brug. In de schoot van het Bijzonder Comité Sociale Dienst en de OCMW-raad is dat het uitgangspunt. Zowel de medewerkers als de politici zijn er voor iedereen zonder onderscheid op basis van afkomst, geslacht, huidskleur, religie, leeftijd en seksuele voorkeur.
-
Bij sterk en effectief denken wij nog aan inclusieve communicatie. De gemeente heeft de afgelopen jaren grote stappen vooruitgezet, maar het kan nog beter. Inclusieve communicatie is zowel digitaal als op papier en dat in een taal die iedereen begrijpt en met beelden die onze diverse gemeenten weerspiegelt. En die diversiteit mag zich voor Groen Lievegem nog sterker uiten in het eigen gemeentelijk personeelsbeleid.
-
Inzetten op een sterk sociaal beleid is voor ons ook inzetten op aangename en vlot toegankelijke publieke ruimtes; aangenaam in de zin van fijn vertoeven voor jong en oud en toegankelijk in de zin van op wandelafstand en zonder fysieke drempels. Want het is in de publieke ruimtes van onze wijken en dorpen dat sociale verbinding ontstaat. Op die plaatsen investeren wij bijvoorbeeld in kwaliteitsvolle zitbanken, petanque- en krulbolbanen, kleine en grote speeltuigen, een basketbalgoal, een pingpongtafel… en worden deze ook onderhouden. Zowel bij het ontwerp als bij de realisatie als bij het onderhoud wordt de buurt betrokken. Participatie is het ordewoord. Concrete projecten waar wij nu al aan denken zijn:
-
De Groene Long in het centrum van Zomergem: deze dient volledig ingericht te worden als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een boomgaard met hoogstamfruitbomen lijkt ons ideaal.
-
De Groene Oase in de Vredesdreef van Vinderhoute: we richten het ‘veld’ tegenover de Gemeentelijke Basisschool Lievegem in als een aantrekkelijke plek gericht op avontuurlijk spelen. Buiten de schooluren is het veld toegankelijk als gezinsvriendelijke ontmoetingsplek. Er komen bloeiende struiken, een bloemenweide en banken. We gebruiken natuurlijke spelelementen zoals boomstammen en zandheuvels.
-
Het speelplein in de Rozenhoed van Vinderhoute: Dit wordt opgewaardeerd met extra groen. Bomen en struiken zorgen voor extra schaduw en groenbuffer voor de omwonenden.
-
Het grasplein en de speeltuin in de Bloemekenswijk in Lovendegem. Het grasplein biedt kansen voor een meer multifunctionele inrichting met meer kansen voor ontmoeting, groen, spel en sport. Hetzelfde voor de speeltuin.
-
-
Sociale verbinding tussen en binnen generaties wordt nog versterkt door voldoende diversiteit in de verschillende adviesraden. Voor Groen Lievegem zijn de bestaande adviesraden nu te sectoraal en ontbreekt daarom verbinding. Dit moet anno 2024. anders. Waarom geen jongeren in de mobiliteitsraad? Waarom geen senioren in de jeugdraad? Of waarom niet kiezen voor dorpsadviesraden? Groen Lievegem wil hierover nadenken en extra inspanningen leveren om de komende zes jaar nieuwe mensen aan te trekken die willen participeren in deze raden.
-
Daarenboven mag burgerparticipatie niet beperkt blijven tot de klassieke adviesraden. Wij denken aan periodieke discussiemomenten per buurt, het voorzien van burgerbudgetten, het actief promoten van online discussies… Het warm water moet niet uitgevonden worden. Overal in Vlaanderen zijn er goede voorbeelden te vinden. En niet te vergeten: participatie is voor Groen Lievegem meer dan consultatie. Het moet gedaan zijn dat burgers wel gehoord worden, maar daarna met hun suggesties niks gedaan of niet teruggekoppeld wordt.
-
Groen Lievegem wil ook sterker inzetten op wonen. Want een dak boven het hoofd is de eerste voorwaarde voor meer welzijn. Wie niet confortabel woont, dak- of thuisloos is (ja, dat bestaat ook in Lievegem), heeft niet de mogelijkheid om zich te focussen op school, werk, vrienden, … Dat zegt niet alleen Groen Lievegem maar ook alle woonexperten in binnen- en buitenland. ‘Housing first’ noemen ze het. We willen dus samen met de regionale woonmaatschappij dimensa prioritair werk maken van een sterker sociaal woonbeleid dat zowel inzet op koop- als huurwoningen. Daarbij zijn duurzaamheid en leeftijdsvriendelijkheid belangrijke criteria.
-
Geen welzijn zonder een goede gezondheid. Naast kwaliteitsvolle publieke ruimtes (zie boven) die de fysieke en mentale gezondheid stimuleert en de gevolgen van de klimaatverandering mildert, willen wij drempels die een goede gezondheid in de weg staan zoveel mogelijk wegnemen. We denken bv. aan sensibiliseringscampagnes rond mentaal welbevinden en geestelijke gezondheidszorg (bv. het aanleggen van blotevoetenpad), het stimuleren van gezonde en lokale voeding op jeugdkampen en in de scholen middels het ter beschikking stellen van subsidies, lokalen waar praatgroepen en lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten, het maximaal wegwerken van financiële drempels voor gezondheidszorg, het consequent toetsen van mogelijk negatieve gezondheidseffecten van gemeentelijke plannen…