Een cynisch nieuwjaarsgeschenk

05 Januari 2014

Een cynisch nieuwjaarsgeschenk

"Iedereen moet een steentje bijdragen". Meestal komt het uit de mond van mensen die dat zelf niet hoeven te doen. Het is in Waarschoot niet anders. Door de beslissing van Open VLD en CD&V verliest het personeel met kinderen een stevig deel van haar loon. Ze kunnen immers niet langer gratis gebruik maken van Domino. "We discussiëren al enkele weken over een te karige €650.000 voor ene Johnny van BPost, maar over deze loonsvermindering horen we nauwelijks iemand. Absurd", vindt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. "We willen dit via een nieuwe gemeenteraadsbeslissing teruggeschroefd zien." Politici hebben het blijkbaar steeds moeilijker om het op te nemen voor werknemers. In een tijd waarin de koopkracht daalt en er steeds meer werkende armen zijn, is het ongehoord dat een gemeentebestuur het loon van haar personeel terugschroeft. "Meer doen, met minder" geldt blijkbaar vooral voor het gemeentepersoneel.Gratis kinderopvang voor het gemeentepersoneel van Waarschoot was tot eind 2013 een onderdeel van het loonpakket. Omwille van besparingen schroeft het gemeentebestuur dit terug. Het gaat om een besparing van €3.500 die vooral werknemers met kinderen treft. En dat terwijl mensen met kinderen het vandaag vaak al moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Zeker als ze in de laagste verloningscategorieën zitten. "We stellen ook vast dat een contract tekenen weinig of niets betekent," zegt Cousaert.

En wat doet het bestuur zelf om een steentje bij te dragen? Voorlopig niets. Ze hebben het voorbije jaar vooral zichzelf een plezier gedaan door extra functies te creëren: een schepen teveel én een extra voorzitter voor de gemeenteraad. Daar hangt een kostenplaatje aan vast van bijna €175.000. Dit kon het deel loon van de medewerkers meermaals redden.

Wat nog?

En wat zal het bestuur nog terugschroeven? Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering? Het personeel is terecht heel bezorgd over de beslissing van het bestuur. Met een simpele gemeenteraadsbeslissing wordt over de dagelijkse financiële omstandigheden van mensen beslist.

Daarbovenop werd het personeel pas enkele weken na de gemeenteraadsbeslissing ingelicht over de nieuwe verloning. Dit is gewoonweg slecht personeelsbeleid. Als de medewerkers straks gedemotiveerd zijn, mag dit op het conto van het bestuur worden geschreven. Hun verantwoordelijkheid is verpletterend.

Men maakt dan ook nog een uitzondering onder het personeel, wat velen terecht in het verkeerde keelgat is geschoten. Het zet personeelsleden tegen elkaar op.

Andere verwachtingen?

Het toenmalige bestuur voerde de gratis kinderopvang voor gemeentepersoneel in als compensatie voor meer flexibiliteit van de medewerkers. Zo is er Domino zelf waar heel veel flexibele uren zijn, maar evengoed mensen die huishoudhulp doen vanuit het OCMW die ook tijdens vakantieperiodes actief moeten zijn. Of de mensen van de bibliotheek die ook op zaterdag en zondag paraat moeten zijn. Wordt er dan minder flexibiliteit van deze medewerkers verwacht?

Contact: [email protected], 0477 70 56 89