Gemeentebelastingen kunnen een derde dalen

02 November 2016

Gemeentebelastingen kunnen een derde dalen

  Vorig jaar al berekenden we dat de gemeentebelasting makkelijk met 35 euro kan verminderen (van €149 naar €114). Dit jaar blijkt het zelfs het dubbele te zijn (dus een verlaging van €70). "Een teken voor het gemeentebestuur om de Waarschootse bevolking niet langer meer dan 100 euro algemene gemeentebelasing te laten betalen én een deel van de extra middelen te investeren in klimaat", zegt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. Dit is een slimme, budgetneutrale, belastingverlaging.  De gemeente haalt de extra middelen uit het betalend maken van het recyclagepark. Dat zorgde dan wel voor de broodnodige vermindering van de afvalberg, maar betekende ook meer kosten voor de Waarschootenaar. 'De vervuiler betaalt' is een goed principe, maar het bestuur gebruikt de maatregel als een platte belastingverhoging. En dat met een blauwe partij die mee bestuurt. Het leverde de gemeente vorig jaar 130.000 euro extra middelen en minder uitgaven op. Dit jaar bijna een kwart miljoen.

 

SOCIALE MAATREGEL 

Ons voorstel verhoogt de koopkracht van elk gezin in onze gemeente. Het is ook een sociale maatregel, want het geeft zuurstof aan alleenstaanden (met kinderen). Vandaag betaal je deze belasting als gezin. Het weegt dus zwaarder op het huishoudbudget van alleenstaanden. Ook voor ondernemers en zelfstandigen is het interessant: we realiseren voor hen ook een kleine lastenverlaging, want ze betalen dezelfde belasting.

Mensen die nu (omwille van sociale omstandigheden) al een lager bedrag betalen, moeten een gelijkaardige verlaging krijgen. 

 

INVESTEREN IN KLIMAAT 

"Met een verlaging van 149 euro naar 100 euro blijft zelfs om en bij de 70.000 euro over voor de gemeente om te investeren in het klimaatplan van Groen", aldus Peter Cousaert.