Groen Waarschoot vraagt onmiddellijk ontslag gemeentesecretaris

02 April 2012

Groen Waarschoot vraagt onmiddellijk ontslag gemeentesecretaris

De gemeentesecretaris van Waarschoot werd vandaag schuldig bevonden aan passieve corruptie. Groen Waarschoot vindt een onmiddellijk ontslag onafwendbaar.  "Voor ons is er maar één optie" zegt Peter Cousaert, secretaris van Groen Waarschoot "en dat is het onmiddellijk ontslag van de secretaris." Een leidend ambtenaar die werd veroordeeld voor corruptie kan en mag zijn functie niet langer beoefenen. Hij kreeg van een lokale handelaar verschillende "verjaardagscadeaus" en "nieuwjaarspresentjes" in de vorm van cash (in totaal €6500). In ruil zou hij zijn netwerk hebben aangesproken om de handelaar te bevoordelen. 

Groen wil een open en transparant beleid. Daarin horen dergelijke praktijken niet thuis. Daarenboven tast het gedrag van de secretaris het vertrouwen van de burger in de gemeentelijke instellingen aan. En hij verliest zijn gezag over de personeelsgroep. Een leidend ambtenaar heeft een voorbeeldfunctie.

Om de kans op corruptie en omkoping in de toekomst te vermijden, vragen we ook stappen van het gemeentebestuur. In de paar maanden die het gemeentebestuur nog resten moet het werken aan een integriteitscode. Daarin worden onder meer de principes vastgelegd voor omgaan met relatiegeschenken en uitnodigingen.

Peter Cousaert

Secretaris Groen Waarschoot

[email protected]

0477 70 56 89