Groen reikt zijn jaarlijkse Groene Pluimen uit

05 Oktober 2018

Groen reikt zijn jaarlijkse Groene Pluimen uit

Groen Lievegem reikt niet één, maar liefst drie groene pluimen uit.

Met de Groene Pluim geeft Groen Lievegem jaarlijks een pluim aan inwoners of initiatieven die zich inzetten op het vlak van solidariteit of ecologie. “Omwille van de fusie van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem reiken we dit jaar drie groene pluimen uit”, zegt Peter Cousaert, lijsttrekker van Groen Lievegem. “Met Humival, het Schipdonkcomité en Far Field hebben we nu drie prachtige winnaars met drie uiteenlopende profielen. Zij tonen dat het anders kan en zetten dat om in de praktijk.”

 

Voor Lovendegem gaat de prijs naar Far Field. Far Field ligt weliswaar in het aanpalende Merendree, maar de oprichters wonen in Vinderhoute. Far Field legt een voedselbos aan door te werken met permacultuur. Ze zorgen voor zoveel mogelijk diversiteit aan planten. Het idee van permacultuur is werken in lagen. Men zet op één terrein zowel gewone bomen, fruitbomen en een grote moestuin. Men organiseert dit met verschillende mensen, want ook het sociaal aspect vindt Far Field zeer belangrijk.

 

Voor Waarschoot gaat de prijs naar VZW Humival. Humival is de Waarschootse VZW die woon- en/of dagondersteuning biedt aan volwassen personen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Meer en meer zoekt Humival contact met de buurt in het kader van de zogenaamde ‘community building’. Ze proberen hun gasten te verbinden de buurt. Het begon met een warme moestuin op basis van middelen van Music For Life. Maar evengoed werkt Humival nu onder andere samen met de jeugddienst van de gemeente, het OCMW en het Voedselteam Waarschoot.

 

Voor Zomergem gaat de groene pluim naar het Schipdonkcomité, die al jaren strijdt tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Hun niet-aflatende-strijd zorgt er niet alleen voor dat het kanaal nog niet werd verbreed, maar houdt ook de afschaffing van de reservatiestrook aan het kanaal in de actualiteit. De jaarlijkse Kanaalfeesten zijn binnenkort ‘Zomergems erfgoed’.