Klaar voor een groene zondag

24 September 2018

Klaar voor een groene zondag

  “Met heel veel vertrouwen kijken we uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. We kunnen een doorbraak forceren”, zegt Peter Cousaert, lijsttrekker van Groen. Annemie De Bie, lijstduwer: “Onze speerpunten zijn voor de mensen echt wel belangrijk: verkeersveiligheid, zorg zo dicht mogelijk bij je thuis, sterke dorpskernen en groen in je buurt. We hebben een sterke, diverse lijst vol positieve mensen.”

Ervaring

 

We kondigden al ons sprankelend elftal aan de voorbije weken. Deze elf geëngageerde jongeren proberen minstens één jongere in de gemeenteraad te krijgen. We koppelen dit jeugdig enthousiasme aan ervaring.

 

Lijsttrekker Peter Cousaert (40j) werkt bij de ledenvereniging van de gemeenten en OCMW’s. Hij kent de werking van een gemeente dus vanbinnen en vanbuiten. Hij heeft ook heel wat ervaring met onderhandelingen met kabinetten en ministers. Hij wil deze ervaring nu inzetten in Lievegem. In Waarschoot staat hij bekend als dé stem van de oppositie, kritisch en opbouwend.

 

Annemie De Bie (61j), lijstduwer, is aan haar vierde verkiezing toe en heeft ervaring als gemeenteraadslid en als schepen van natuur, mobiliteit, ruimtelijke ordening en Noord-Zuid. Ze is gewezen directeur van twee GO!-scholen. Ze heeft dus heel wat bestuurservaring. Als jonge ‘nona’ denkt ze aan de toekomst van haar kleinkinderen. Ze staat bekend als een positieve bruggenbouwer en als ‘de zonnebloem van Groen’.

 

Lut Van der Spurt (58j) staat op plaats twee en is momenteel gemeenteraadslid in Lovendegem. Ze begon als OCMW-raadslid in Lovendegem. Lut had de voorbije jaren heel veel inbreng via commissies.

 

Jong elftal

 

Onze jongeren nemen vaak nu al engagementen op in de dansschool, jeugdbeweging of op hun school. Van die jongeren staan er ook vijf in de top tien, wat de kans groot maakt dat er ook een jongere voor Groen in de gemeenteraad kan zetelen.

 

Op plaats 3 is dat Wout Bonroy (20j) uit Zomergem, die leiding geeft in de Scouts van Waarschoot en zich regelmatig van zijn lenigste kant laat zien in de turnclub. Timon Hogenaar (28j) uit Lovendegem staat op 4 en is heel actief binnen Jong Groen nationaal. Hij is medeoprichter van de eerste Lievegemse vereniging: De Ronde Tafel, een gezelschapspellenclub.

 

Op 5 vinden we Anna Meire (21j) die sinds kort werkt als verpleegkundige in AZ Alma en dansles geeft aan kinderen en jongeren in Motion, de dansclub van Waarschoot.
Op 6 staat Ferre Windey (22j), die sinds jaren leiding geeft in de KSA van Zomergem en lange tijd studentenvertegenwoordiger.
Op 7 Jamesson Canoot (21j), die tot voor een paar maanden leiding gaf bij de Waarschootse Chiro.

 

Silke Eloot (21j) staat op 13 en heeft gewerkt als vrijwillig huiswerkbegeleider en met kinderen met een beperking. Jessica Vermeire (26j) vinden we op 17 als opbouwwerkster voor Groen die er de Meetjeslandse afdelingen van Groen ondersteunt.

 

Anke Bral (19j) is actief als monitor bij Speelpleinwerking Zomergem en staat op plaats 19.
Jari Rijckaert (20 j) vinden we op plaats 22. Als student architectuur is hij geïnteresseerd in cultuur, urbanisatie en wonen. Hij is ook gekend als fervent skater.
Celine De Vuser (20j) staat op 23 en is jeugdcoach bij KFAC Waarschoot en was tot vorig seizoen actief bij de damesclub van KFAC.
Stijn Hoef (27j) die op plaats 27 staat is actief bij de Scouts van Waarschoot.

 

Mensen die dagelijks werken aan een groenere en sociale omgeving

 

Werner De Wael (41j) is beroepsmatig bezig met de gezondheidspromotie bij lokale besturen en is een geapprecieerd OCMW-raadslid in Lovendegem. Hij is een dossiervreter en discussieert altijd op basis van feiten. Magda Polfliet (58j) is coördinator natuureducatie bij de stad Gent.

 

Joke De Staelen (39j) is huisarts bij een Wijkgezondheidscentrum. Ze werkt aan kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen, ook voor de meest kwetsbaren.

 

Andreas De Mey (32j) werkt bij de groendienst van de stad Gent en is daar bezig met natuurvriendelijk beheer. Steve Van De Walle (40 j) is logistiek manager bij Weba maar ook gekend bij velen van zijn inzet bij Natuurpunt Zomergem.

 

Ivan Van Laere (47j) is chauffeur en voorzitter en bezieler van wandelclub De Marchmannekes. Hij brengt dagelijks wandelaars in beweging en kent alle trage wegen van gans Vlaanderen.

 

Anna Vercauteren (36j) is zelfstandig tuinarchitect en probeert dagelijks haar principes rond ecologisch tuinieren in de praktijk om te zetten. Hannes Zöhrer (38 j) is leraar en bouwt momenteel aan een ecologische woning.

 

Hans Nauwynck (55j) is professor doctor viroloog en directeur van een onderzoekscentrum. Daarnaast is hij vooral bekend als voorzitter van het Schipdonkcomité, dat strijdt tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal en de opheffing van de reservatiestrook.

 

Genietende ouderen op de lijst

 

Groen heeft ook verschillende gepensioneerden op de lijst die volop genieten van het leven. Het is belangrijk dat ook zij hun stem laten horen. De Lievegemse bevolking veroudert, dus aandacht voor hen is van het grootste belang.

 

Op de lijst staat Gilbert De Bal (68j), die een tijd voorzitter was van de supportersclub van KFAC Waarschoot. Daisy Hubert (68j) is een gepensioneerd ontwikkelingssamenwerkerster en zeer actief bij Oxfam. Marnix Speybroeck (71j) was jaren de drijvende kracht achter Lovarte, een kunstroute in Lovendegem en Vinderhoute. Gerda Mestdagh (68 j) was textielarbeidster en actief bij het ACV van Waarschoot.  Josiane Van Quickelberghe (70 j ) was arts in een groepspraktijk en lector aan de hogeschool.


Met Trees Verborgh (78 j) hebben we één van de oudste Groenleden van Vlaanderen op de lijst. Ze bracht Filip Watteeuw in de politiek, is bezig met kunst en cultuur en is sinds begin jaren 80 actief binnen Groen.