Klimaatplan Groen Waarschoot zet bestuur in beweging

05 Juni 2016

Klimaatplan Groen Waarschoot zet bestuur in beweging

Het gemeentebestuur van Waarschoot gaat aan de slag met het klimaatplan van Groen Waarschoot. "Ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar het bestuur blijkt geïnspireerd door ons plan met 30 voorstellen", zegt Peter Cousaert, voorzitter van Groen Waarschoot. Het voornaamste is dat we de CD&V en Open VLD in beweging zetten. Het bestuur moet nu ook voldoende ambitie tonen en doeners samenbrengen rond verschillende acties. Dat het bestuur niet vermeldt dat het zich door Groen laat inspireren, vinden we niet eens zo erg. "Gegeven is gegeven. Eens je een cadeau uit handen geeft, doet de ontvanger ermee wat hij wil", grapt Cousaert.Cadeau

Begin 2016 gaven we ons klimaatplan cadeau aan het gemeentebestuur. In mei goten we ons voorstel in een mooie brochure. Ze laten zich nu door ons werk inspireren. Men start met een avond over duurzaam wonen.

De ambitie lijkt momenteel nog niet heel hoog, maar we begrijpen dat het bestuur de ideeën wil laten rijpen. Voor een gedragen beleid betrekt de meerderheid best  oppositie, middenveld, ondernemers en enthousiaste burgers. We pleitten voor de W50 (de Waarschootse 50), een platform voor doener. Ook Groen is beschikbaar.

Burgemeestersconvenant

Groen presenteerde haar klimaatplan, waarin we maar liefst 30 acties formuleren. "Onze voorstellen zijn goed voor leefmilieu, klimaat én portemonnee, en draaien rond energie, mobiliteit, economie en voeding."

Opvallend is in elk geval ook dat de burgemeester nu wel de burgemeestersconvenant zal ondertekenen. Dit is een bindend document waardoor het bestuur binnen het jaar zelf met een uitgebreider plan moet komen. Begin dit jaar was ze hier nog niet toe bereid. Onze positieve voorstellen bewegen het bestuur dus in de juiste richting.

Het plan zelf vind je in de bijlage hieronder.

BIJLAGEN:
klimaatplana5def.pdf