Meer sérieux bij de fusie van onze gemeenten

19 September 2017

Meer sérieux bij de fusie van onze gemeenten

Groen Lovendegem, Waarschoot en Zomergem blijven een fusie tussen onze gemeenten genegen. Het kan de bestuurskracht vergroten en de dienstverlening aan de burgers verbeteren. Maar er is meer sérieux nodig bij de beslissing en de uitvoering. We pleitten enkele maanden geleden nog voor een fusie in het teken van de mensen en formuleerden enkele maanden geleden zelf een met voldoende échte participatie . We deden dit bij gebrek aan een plan vanuit de burgemeesters. Van participatie  is tot nu toe niets in huis gekomen. Maar de fusie wordt er nu wel doorgeduwd.

doordachte aanpak

Te kort dag?

We gaan dus van een aangekondigde fusie (mei), naar een akkoord over meer samenwerking (juni) om nu weer te eindigen bij een fusie. Groen vraagt zich af op welke gronden en met welke argumenten er zo vaak en zo snel van koers veranderd wordt? Voor Groen  lijkt het er sterk op dat er achter de schermen meteen een voorakkoord tussen Open VLD en CD&V werd afgesloten om deze fusiedeal te smeren. Dit neigt naar kiezersbedrog. Verwonderlijk is de houding van Open VLD. Zij vonden een fusie in juni nog te kort dag en zijn nog geen 3 maanden later pro.

Groen verwacht meer sérieux

Onze burgers, ons middenveld en de oppositiepartijen werden niet gehoord, hoewel dit wel beloofd werd. Er zou zelfs  een gemeenteraadscommissie over dit thema opgericht worden. Een dergelijke ingrijpende verandering doe je niet over de hoofden van de inwoners van je gemeente.

We vragen met aandrang aan de bestuurders om vanaf nu wel het nodige sérieux aan de dag te leggen en aan te knopen met het plan dat Groen enkele maanden geleden schreef. Pas zo zal er sprake zijn van echte participatie en transparantie.

 

Groen Lovendegem

Werner De Wael

[email protected]

0471 87 48 02

 

Groen Waarschoot

Peter Cousaert

[email protected]

0477 70 56 89

 

Groen Zomergem

Bart Bonroy

[email protected]

0485 59 63 38