Petitie: een kiesbureau in woon- en zorgcentrum De Linde

25 Februari 2014

Petitie: een kiesbureau in woon- en zorgcentrum De Linde

Groen Waarschoot wil dat zorgbehoevenden in het woonzorgcentrum en de serviceflats van Waarschoot hun stem kunnen uitbrengen tijdens de verkiezingen van 25 mei 2014 (en de volgende jaren). "We dienden hiervoor een voorstel in bij het gemeentebestuur van Waarschoot. CD&V en Open VLD wilden daar niet op ingaan," zegt voorzitter Peter Cousaert. "Onbegrijpelijk. Met willen we het bestuur op andere gedachten brengen."deze petitie

We stelden het gemeentebestuur van Waarschoot voor dit ook bij toekomstige verkiezingen in Waarschoot te voorzien. Bewoners van het woonzorgcentrum De Lieve en van de serviceflats zijn volwaardige inwoners van onze gemeente en moeten hun stem kunnen uitbrengen bij de verkiezingen. We kunnen echt niet verzinnen wat CD&V en Open VLD hier tegen kunnen hebben. We starten een digitale petitie en gaan binnenkort ook de straat op. 

Onze bedoeling is duidelijk: zoveel mogelijk ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven letterlijk in het stemhokje krijgen. Enkele steden en gemeenten zowel in Vlaanderen als Franstalig België richten sinds een vijftal jaar de mogelijkheid in om te stemmen in een woonzorgcentrum.

Er zijn ook geen juridische bezwaren om voor elk niveau van verkiezingen een stemlokaal in een woonzorgcentrum te organiseren. Meer nog, minister van binnenlandse zaken Milquet doet binnenkort een oproep naar alle lokale besturen om dit Groen-voorstel te volgen bij de volgende verkiezingen.

De Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), de Federatie van Rustoorden van België (FERUBEL) Vlaanderen, de Vlaamse Ouderenraad, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en Zorgnet Vlaanderen hebben in de aanloop naar de recente lokale verkiezingen gezamenlijk een campagne opgezet met als thema: laat je stem horen - ook bewoners van het woonzorgcentrum stemmen mee op 14 oktober 2012. Een voorbeeld in Gent toont een positieve evolutie van het aantal deelnemers aan verkiezingen door deze maatregel.

 Contact: [email protected], 0477 70 56 89