Petitie windenergie: de wind is van u!

02 Maart 2013

De wind is van iedereen! 20 maart, een stap naar meer democratisch energielandschap in Oost-Vlaanderen?. Die overgang naar hernieuwbare energie biedt grote kansen om de energieproductie lokaal zelf in handen te nemen.

Overal in Europa worden windmolens gebouwd

Wie investeert in windmolens, mag op acht procent rendement per jaar rekenen, volgens de Vlaamse overheid. Wij willen dat dit rendement bij zoveel mogelijk mensen terecht komt en niet bij enkele bedrijven. Het is tenslotte de bevolking die via de energiefactuur de overgang naar hernieuwbare energie financiert. Ze mag daar ook iets voor terug krijgen.

Wié het recht heeft, een windmolen uit te baten, is een maatschappelijke keuze. Als er op één plaats een molen staat, kan er geen andere meer bij in de ruime omgeving. Ze nemen dan immers elkaars wind af. Het is niet optimaal dat de voordelen van een molen naar enkele spelers gaan en de lasten naar alle anderen. Windprojecten moeten zo opgezet worden dat ze mensen verenigen in plaats van ze te verdelen.

Gebruikers hebben er alle belang bij om windenergie zelf te beheren. Eens afgeschreven kunnen de windturbines immers bijna kosteloos stroom leveren. Op voorwaarde dat niet de winst maar de maatschappelijke meerwaarde centraal staat, zoals dat hoort bij een echte coöperatie.

Dat het anders kan, blijkt in Denemarken of Duitsland waar talloze lokale coöperaties de eigen energieproductie uitbouwen. Vorig jaar werden in Duitsland 150 energiecoöperaties opgericht. Dat is drie per week. We hebben het gevoel dat Vlaanderen op dat gebied achterop hinkt.

Als u vindt dat Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Gent meer ruimte moeten maken voor burgerparticipatie in windenergie, én tevens verder wil betrokken worden bij lokale energiecoöperaties (in Gent of elders), onderteken dan mee deze petitie:

 

http://www.energent.be/windenergie-oproep/